Bu süreçte pek çok eğitim etkinliği organize ettik, kimilerine yol açtık, kimilerine kapı araladık, kimileriyle elele yürüdük, yollarımızın birleştiği de oldu, yanımızdan geçip gidenler de… Ne güzeldir ki hayat bize, aynı hedefe farklı yollardan yürümenin keyfini hep yaşattı; BİR olmanın önemini hep hatırlattı.
Bilgi paylaşımının heyecanını, seslerimizin yayıldığı, etrafa dağıldığı ölçülerde yaşadık.
Deneyimlerimizi gösterdik; kabul ettiğiniz kadar, uyguladığınız sürelere yaydık.
Kendimize, sonra sevdiklerimize, küsenlere, affettiklerimize, içimizdeki çocuğa, dinginliğe, derinliğe, hoşgörümüzle yaklaştık, sevgimizle sarılmaya çalıştık.
Her anı yeniliklerle karşılaşmaya başladık.
Önümüzde durana ilk kez dokunmanın heyecanını yaşadık.
Yanımızdan geçen hayata ‘’Hey, ben de varım!’’ diyebilme güzelliğini yakaladık. Kim olduğumuzu, kim olduğunuzu, kim olacağınızın yanıtını bulabilmek adına, Ben’den hareket ettik; Biz’e ulaşmak için yola koyulduk.
Adımızı Fibonacci sayı dizisinden ilham alarak BİRartıİKİ koyduk. Her sayının kendinden öncekiyle toplanması sonucu oluşan bu sayı dizisi, ‘’paylaşarak çoğalma’’ hedefiyle bizi hep büyüttü.
BİRartıİKİ Kişisel Yaratıcılık Atölyesi bugün, dostlarının da desteğiyle, tıpkı eğitimlerde olduğu gibi, bilgi birikimlerini ve deneyimlerini ‘’farkındalık’’ odağında birleştirerek, çeşitli projeleri hayata geçiriyor.
2013 yılında, 5 günlük 1. BOLLUK ve BEREKET FESTİVALİ ile İzmir’de ve Türkiye’de ilk kez Hıdrellez geleneklerinden yola çıkarak spiritüel ve bilimsel alanda eğitim, atölye, sergi, seminer, konser ve uygulamalar ve profesyonel rehberlerle İzmirlileri buluşturduk. KİTVAK için destek ve paylaşımlarda bulunduk…
2014 yılındaki ikinci festivalimizde, Sağırları Koruma ve Kalkındırma Derneği’ni ve işitme engelli dostlarımızı da ağırladık. Festival seminerlerinin çoğunda, işaret dili rehberi kullanarak onların da kişisel gelişim konularıyla tanışmalarına aracı olduk. Yoga ve meditasyon gibi çalışmaları deneyimlemelerine fırsat tanıdık…
BOLLUK BEREKET FESTİVALİ’nin üçüncüsünü 2015 yılında gerçekleştirdik. Bu festivalimizde, işitme engelli olan ve olmayan çocuklardan oluşan ‘’Sessiz Koro’’muz, festival konserinde Seda Bağcan’a işaret diliyle eşlik etti.
2016 yılındaki dördüncü festivalimizde ruhsal, duygusal, fiziksel dengenin interaktif uygulamalarını, dans, meditasyon ve sohbetlerle güçlenen paylaşımlarımızla konuklarımızla paylaştık. KORUNCUK Vakfı’na destek verdik.
‘’Aşk’a Kucak Aç’’ sloganıyla 2017 yılında yapılan festivalimizde ise İzmir Down Sendromu Derneği’ni destekleyerek, programda yer alan pek çok etkinlikte, koşulsuz sevgi deneyimini hep beraber paylaştık.
2018 yılındaki Festivalimizde, Sağkal Derneği’ne destek vererek, ‘’Hayata Kucak Aç’’ dedik.
Bu yıl ki yedinci festivalimizde ise ‘’Barışa Kucak Aç’’ diyoruz.
PROJELER
“SESSİZLİK’TE DANS” gösterisiyle bir ilke imza attık. İşitme engellilere yönelik toplumsal farkındalık yaratmayı amaçlayan gösteride, işitme engelliler ile duyma yetisine sahip öğrencileri aynı sahnede buluşturarak, yaşamımızdaki asıl engeli zihnimizde kendimizin yarattığını gözler önüne sermek istedik. İzleyiciler, gösteriyi kulak tıkacıyla takip ederek deneyimledi; müzik sesini duymadan sessizler’in dünyasında var olmaya, onları anlamaya çalıştı.
Devamında bu farkındalık çalışmalarına “DUYMAZDAN GELME SEN DE DAHİL OL’’, “SEDA BAĞCAN ile SESSİZ KORO”, “ENGELSİZ SANATI DESTEKLİYORUZ” gösterilerini de ekledik.
Yapmaya çalıştığımız kaynaştırma farkındalık etkinlikleriyle, Toprak Sergen TV Platformu tarafından “ENGELSİZSİN” Onur Ödülüne layık görüldük.
”Engelsiz sanatı destekliyoruz” sloganıyla hayata geçirdiğimiz etkinlikler dizisi kapsamında İzmir Sağırları Koruma ve Kalkındırma Derneği üyelerinden oluşan bir grup işitme engelli sinema tutkununu, Muğla’da çekilen Güzel Köylü dizi setine götürdük. Güzel Köylü’nün senarist, yönetmen, kameraman ve teknik çalışanlarıyla tanışan Sessizlik’te Film ekibi, bir araya geldikleri oyuncularla da sohbet ederek, merak ettiklerini sorup öğrenme fırsatı yakaladılar. Kostüm hazırlığından sahne düzenine, sesten ışığa, teknik düzenlemeleri yerinde izleyen ekip, işaret dili rehberi ile ziyaret ettikleri sette bir film çekimi için yapılan çalışmaları yerinde gördüler. Kendi çekecekleri film için yeni bakış açısı kazandılar.
Atölyemizin, Karşıyaka Belediyesi desteği ve İzmir Engelsiz Sanat Derneği işbirliği ile hayata geçirdiği proje kapsamında, Duman Avcıları isimli tiyatro oyununu, farkındalık odağında, işitme, görme ve ortopedik engelli çocuklar için ayrı ayrı sahneledik.
Engelliyi tanımak, ortak yaşam paylaşımı ile empati kurmak, gönüllülüğü teşvik etmek, örgütlülüğü desteklemek gibi temel amaçlar taşırken, aynı zamanda engelli/engelsiz sosyal paylaşımın, hayatın içine nasıl entegre edilebileceğini öğretmeyi hedefleyen eğitim programı niteliğindeki proje, sadece çocuklar değil yetişkinler tarafından da büyük ilgi gördü.
BİRartıİKİ Kişisel Yaratıcılık Atölyesi, 10. yılında; yerel yönetimler, dernekler ve okullarla, özellikle kişisel gelişim ve farkındalık odaklı çeşitli projelerle; kişisel gelişim eğitim organizasyonlarıyla (Festival, sohbet, konser, değişim dönüşüm paylaşımları) Farkındalık Yolculuğu’nu hala sürdürüyor.
‘’Paylaşarak çoğalıyor, sevgiyle büyüyoruz’’